Afera Canka: Još jedna prevara!

0
231

Afera Canka poprima veće razmjere, pošto njegov pokušaj osporavanja odluke suda otkriva još jednu prevaru, ovog puta ne prema Opštini Ulcinj, već́ prema državi.

Treba podsjetiti čitaoce da je prva prevara bila uperena prema Opštini Ulcinj, a fakture sa kojima je Mustafa Canka pokušao da izvrši prevaru, proglašene fiktivnim odlukom Privrednog Suda.

Njegova posljednja izjava na njegovom portalu koja kaže: “Tako da ćemo dati još jednu šansu Privrednom sudu da ispravi pogrešku, a ako ne, idemo parnicom. Već smo dokazali da prevaranti govore neistinu!”, natjerala nas je da provjerimo podatke iz Poreske uprave, gdje smo došli do dokaza koji potvrđuju da su fakture fiktivne i ne pojavljuju se u godišnjem bilansu.

Detaljnom analizom došli smo do saznanja da fiktivni računi podneseni opštini pripadaju 2016. i 2017. godini. Fakture iz 2016. godine imaju ukupnu vrijednost od 1.166 €.

Pozivajući se na kontni plan u skladu sa računovodstvenim standardima, računi iz 2016. u iznosu od € 1166 trebali su da budu zabeleženi u sintetički račun ili grupacije 20,21,22  kod  potraživanja.

U grupaciji 20 spadaju potraživanja od prodaje proizvoda, robe i usluga, u skladu sa standardima MRS18, MRS 39. U polju u kojoj su trebali da budu ovi prihodi, stoji suma od -2.0 eura. Ovo dokazuje da fale 1163€ koje su skrivene u godišnjem izvještaju ili u to vrijeme te fakture nisu ni postojale jer su ove fakture izdate kasnije.

Na osnovu bilansa uspjeha u grupi od 60.61 u kojoj su uključeni prihodi od usluga, takođe nisu zabeleženi ovi računi. Vrijedno je naglasiti da su prihodi od usluga portala Ul-info za 2016 god. bili svega 690 €, a da su računi bili tačni, taj iznos bi trebao biti veći, čime se pokazala spremnost Mustafe Canke i za utaju poreza.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da da su u pitanju FIKTIVNE fakture. Takođe se dokazuje da je Mustafa Canka osim opštine Ulcinj varao i državu Crnu Goru manipulisanjem godišnjih izvještaja koje su zakonska obaveza i da takve zloupotrebe podliježu strogim kaznama.

* Afera Canka je počela nakon što je Opština osporila fiktivne fakture portala Ul-Info i nakon odluke Privrednog suda.

*Vlasnik Ul-info Mustafa Canka žestoko reaguje protiv Opštine i Privrednog Suda nazivajući ih Prevarantima.

* Predsjednik Opstinskog odbora DPS-a izlazi u odbranu tako sto izjavljuje da je Canka redovno donosio fakture da je svaka potpisana, i da predsjednik Opštine odbio da plati .

* Nakon ovoga kabinet reaguje objavljivanjem svih fakture, bez potpisa i bez pečata djelovodnika arhive.

* Mustafa Canka se ne predaje, pozivanjem predsjednikom opštine prevarantom dok brani predsjednika OO DPS-a Lora Nrekića, koji je prema njemu „čojski potvrdio činjenice“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here